Temelelektronik.info

Bilgiler > Karbonat'ın faydaları



Karbonat'ın faydaları

http://www.slingomom.com/son-y...ucize-karbonat/

evimizdeki mucize – karbonat 

amerika seyahatinde öğrendiğim en ilginç konulardan biri karbonat hakkındaydı. belki bileniniz vardır ama ben mutfaklarımızda her zaman olan çoğunlukla kek-börek gibi hamur işlerinin daha iyi kabarmasını sağlayan bu malzemenin aslında ev ve vücut temizliğinde kullanıldığını ve onlarca kullanım şekli ve yeri olduğunu bilmiyordum. paylaşmak için de sabırsızlanıyorum.

1800'lerden beri kabartma tozu, ekmek kabartma, sodyum bikarbonat gibi bir sürü isimle evlere girmiş. üstelik sadece yemek yapımı için değil. ev temizliği, kötü kokulardan kurtulmak, çamaşır yıkamak, oyuncakları temizlemek için kullanıldığı gibi cilt ve diş temizliğinde hatta etkin bir akne tedavi ilacı olarak kullanılıyormuş. anneme sordum ‘diş temizlemek için kullanıldığını duymuştum da diğerlerinden haberim yoktu’ dedi.

karbonat veya kabartma tozunun bu şekilde kullanılması ile aslında elimizin altında doğal ve doğaya zarar vermeyen bir temizleyici olduğunu öğreniyoruz. bir sürü kimyasalla birlikte yaşarken zararsız üstelik etkin bir temizlik malzemesini göz ardı etmek olmaz sanırım. benim bulduğum kullanım alanları:

çamaşirlar

•kıyafetlerin daha beyaz olmasını sağlamak için yarım kova suya 2 çay kaşığı karbonat ekleniyor. çamaşırlar bu suyun içine bastırılıyor ve 30 dakika bekletiliyor ve ardından her zamanki gibi makinede veya elde yıkıyorsunuz.•çamaşırlarınız makinede yıkanırken durulama kısmında 125 gr karbonatı makineye ekliyorsunuz. hem kötü kokulardan arınıyor çamaşırlar hem de tazelik hissi veriyor.
•kirli çamaşır sepetine karbonat serptiğinizde kötü kokular kısa sürede yok oluyor.
•bebeğiniz üzerinize kustu veya her yeriniz süt lekesiyle dolu. yapılacak şey nemli bir bezi karbonata batırıp lekeleri silmek.
•sıvı çamaşır deterjanına eklenecek olan yarım çay kaşığı karbonatın, deterjanın etkisini arttırdığı biliniyor.

genel

•evcil hayvan sahipleri, köpeklerinin tüylerine karbonat serpip fırça ile tüm vücuduna dağılmasına yardım ettikten sonra iyice tararlarsa hayvanlarının temiz olmalarını sağlarlar ve kokmalarını engelleyebilirler. aynı şekilde evcil hayvanların yattığı yerlere karbonat serperek kötü kokulardan arındırabilirsiniz ortamı.•banyonuzda veya evin herhangi bir yerinde küfle başınız dertteyse sirke ve karbonat karışımı yardımıyla küften arınabilirsiniz. sirke ve karbonatı birbirine karıştırıp hemen küflü bölgeye dökün. köpürmeye başladıktan sonra bir fırça veya bezle ovun.

•evinizin çevresinde, garajınızda arabadan akan yağları temizlemek için karbonat kullanabilirsiniz. lekeli alanlara karbonatı serpin ıslak fırça ile fırçalayın.

•tuvaletinizden, giderlerden veya lavabolardan gelen kötü kokuları engellemek için haftada bir veya iki kere bir kutu yaklaşık 200-250gr karbonatı tuvaletlere döküp sifonu çekin, giderler ve lavabolar için de aynı şekilde karbonatı dökün ve üzerine de bolca su boca edin.

•boya kalemlerini duvarlarınızdan nasıl çıkartacağınızı düşünüyorsanız artık cevabı ben de biliyorum. denedim. karbonat etkili ve hızlı bir çözüm. nemli bir bezi karbonata batırıp duvarları ovun.

•her an nemli bir ortamda bulunan ve küflenmesi, kokması son derece kolay olan banyo perdelerini 150 gr karbonatlı bir kova suya batırın. biraz beklettikten sonra durulayın.

•bulaşık makinenizi karbonat ile temizleyebilirsiniz. makinenin dibine bir avuç karbonatı atın ve her zamanki gibi kirli bulaşıklarınızla makineyi çalıştırın.hem kokulardan kurtulacaksınız hem de tabaklar bardaklarla beraber makine tertemiz olacak.

•halılardaki kötü kokuları da yine karbonatı serpip bir kaç dakika bekleyip yice süpürerek engelleyebilirsiniz.

•yarım paket karbonatı ağzı açık şekilde buzdolabında bir yere koyun. kısa sürede buzdolabının havasının tazeleneceğini göreceksiniz. birkaç haftada bir karbonatı yenileyin.

•bebeğinizin emzik ve biberonlarını sıcak su ve bir kaşık karbonatla yıkayabilirsiniz.

•çocuğunuzun oyuncaklarını, karbonatlı suda 15 dakika bekletin ve iyice fırçalayın.

kişisel temizlik

•vücudumuzdaki kötü kokuları ortadan kaldırmanın en doğal yolu karbonat uygulamakmış. mesela koltuk altına pudra gibi karbonat serpin. teri emdiği gibi kötü kokulara sebep olan bakterileri de öldürecektir.

•ev yapımı deodorant: mısır nişastası ile karbonatın birleşimiyle son derece etkin bir deodorant yapabilirsiniz. 1'e 6 oranında karbonat ve mısır nisaştasını iri delikli bir tuzluğa koyup iyice sallayarak karışmasını sağlayın. kullanacağınız zaman yumuşak bir pamuk yardımıyla koltuk altlarınıza sürün.

•ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza karbonatı dökün. parmak aralarını da unutmayın.

•cilt bakımı için karbonatlı maske: 
?krem kıvamındaki cilt temizleyicinize karbonat ekletin ve kuru cilde masaj yaparak uygulayın. bu karışım makyajınızı ve ölü hücreleri temizleyecek.

•holistic akne tedavisine buradan ulaşabilirsiniz.
•küvetinizi doldurun ve 2 kap yani 500 gr karbonatı suya dökün. cildinizin çok daha yumuşak bir hale geleceğini göreceksiniz. aynı zamanda güneş yanığı veya böcek ısırığından kaynaklanan yanma ve kaşıntı hissine de iyi geliyormuş.

•ev yapımı diş macunu: iki yemek kaşığı karbonata bir yemek kaşığı peroxide ekleyin. veya daha da basit olanı, ıslak diş fırçanızı karbonata batırarak dişlerinizi fırçalayın. sigara, çay, kahvenin neden olduğu sarılıklardan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
karbonatın buraya yazamadığım yüzlerce kullanım yeri var. ancak anladığım kadarıyla kötü kokulara bire bir. dişleri beyazlatıyor. benim bulduğum bir kaç yabancı kaynağın linkini veriyorum: http://omtimes.com/2010/08/six...of-baking-soda/

***

bir sey ekliyecegim : 

karbonat etkisini arttırmak için sirke ile çok iyi olur.

tuvalet temizlemek için mesela :
2-3 çorba kasigi karbonat
2-3 çorba kasigi tuz
1 su bardagi sirke (en ucuzdan “uzum sirkesi” olsun, türkiye de maalesef “alcool sirkesi” yokmus… gece boyunca kalsin


koltuk altını hafif ıslatıp sürüldüğünde ter kokusunu engeller. içinde alüminyum yok leke yapma derdi yok kokusu yok ve doğal! oh mis!


sonraki bilgi:      Kanada İşveren Yasasının Parfüme Bakışı

önceki bilgi:       Environmental İllness Video

 
 

Bu sayfaya 182  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.